Skrivet

Om Mats Lydén ser en växts blad, pregnansen till trots, saknar liv ristar eller ritar han in dess nerver på ytan. En målares trick. Ser han att målningen behöver en rund form tar han till en leksaksbil från sin barndoms 50-tal. Och när maran rider om natten gör han henne maniskt rutmönstrad. Trick, men det tycks inte genera honom. Inte heller väjer han för att i en och samma målning använda olika "stilar". Den bredaste penselskrift som om han lånat verktyg av en plankstrykare invid det finaste filigranarbete - den ogenerade blandningen finns i t.ex. Avers. En gosse åker skidor i motvind. Snön borde yra. Det gör den också men i ett helt annat landskap - på en jultallriks porslinsyta virvlar flingorna kring en orrtupp.

Impressionistiskt, abstrakt, nysakligt, arkitektoniskt som hos Leger - sättet kvittar bara formerna hittar sitt uttryck. Och det är Mats Lydéns fenomenala precision som till sist får "stilen" att ge vika för uttrycket. Se bara hur han behandlar en talgoxes alla fjun och fjädrar med några enstaka penseldrag. Dessutom har den karaktär.

Nina Öhman, Thielska galleriet


Mats Lydéns måleri har en iögonfallande täthet, som kommer av den intensivt glödande - eller lika kraftfullt svalkande - färgen, men också av den utpräglade formviljan. Man kan tala om ett omisskännligt "lydénskt" formspråk, som är både grafiskt tydligt och starkt rytmiskt. Motiven skapar en värld som bottnar i personliga erfarenheter och intryck: bilder av minnen från en barndom på femtiotalet, men också starkt inpräntade synbilder från naturen. Bilderna har en både avklarnad tydlighet, en "gripbarhet", och ett drömlikt drag, vilket skapar en paradoxal och mångbottnad upplevelse. I utställningen visas också en serie objekt, stiliserade leksaker av olika slag, som tycks ha trätt ut ur målningarnas motivvärld och för ett upprymt samtal med sina "kusiner" i den andra dimensionen. Mats Lydéns konst kännetecknas också av en hantverksmässig omsorg och den är befriad från all form av sentimentalitet. I andan påminner den om den ryska modernismens pionjärer.

Gävle konstcentrum -01